Salud

150 Cigarrets Anuals És La Dosi De Nicotina Que Rep Un Nen Exposat Al Tabac A CasaAquests menors presenten més infeccions respiratòries i són ingressats més freqüentment

El percentatge de pares i cuidadors fumadors és alt a les llars amb nens que, per la seva exposició al fum del tabac ambiental, presenten més infeccions respiratòries de les vies altes i baixes, així com consultes e ingressos hospitalaris respecte als nens que viuen en llars sense fumadors. Així ho conclou un estudi publicat en Prevenció del Tabaquisme, a la revista de l’Àrea de Tabaquisme de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR).

El tabaquisme passiu és l’exposició dels no fumadors als productes de la combustió del tabac en espais tancats. «Els efectes d’aquest es coneixien des de 1928, però no va ser fins a 1970 quan els científics i els clínics van començar a mostrar interès davant els efectes del fum ambiental després de comprovar-se, cada vegada amb més estudis, que resulten nocius per a la població i, especialment , per als nens, que són la població més vulnerable », explica la Dra. Eva de Higes, directora de la revista Prevenció del Tabaquisme de SEPAR (Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica) i pneumòloga de l’Hospital Fundació Alcorcón de Madrid.

Les llars per a fumadors presenten nivells de nicotina ambiental elevats. Els nens són més vulnerables per la seva menor superfície corporal i pes, unit al fet que un nen menor de 18 mesos es troba entre el 60-80% del temps a casa. S’ha estimat que els nens de llars fumadors rebrien una dosi de nicotina total anual equivalent a fumar 60-150 cigarrets a l’any. Diferents estudis han demostrat que l’exposició al fum de tabac ambiental (FAT) durant la infància s’associa a un increment del risc relatiu de presentar infeccions agudes del tracte respiratori, otorrinolaringològiques i asma.

Recollida de les dades

Per avaluar els efectes del tabaquisme passiu en la infància, en particular dels 0 als 3 anys, s’ha realitzat un estudi retrospectiu transversal en les consultes de pediatria d’atenció primària del Centre de Salut Artillers, de Madrid, en què han participat un total de 150 nens. Per la seva banda, els resultats pel que fa a l’hàbit tabàquic dels adults convivents amb els nens van ser que un 37% dels pares es van declarar fumadors, enfront del 26% de les mares i el 46% dels cuidadors principals.

«Aquestes dades són el reflex que hi ha un elevat percentatge de fumadors en llars amb nens i un percentatge elevat de dones gestants que continuen amb el seu hàbit durant la gestació, així com a fumadors en el grup de cuidadors principals. Segons aquest estudi, gairebé la meitat de les llars presenten exposició, en més de la meitat dels casos per part del pare », destaca De Higes.

Resultado de imagen de cigarettes baby

Més visites al pediatre

L’estudi realitzat ha permès confirmar que el nombre mitjà d’episodis i consultes al pediatre per infeccions respiratòries, entre d’altres necessitats assistencials, va ser superior en nens exposats al FAT respecte als no exposats. Així, els nens exposats al fum de tabac ambiental van tenir una mitjana de 9,0 episodis d’infeccions respiratòries davant 7,4 dels nens no exposats.

El nombre d’episodis d’infeccions respiratòries de vies altes en els nens exposats va ser superior als no exposats, tant si el pare era el fumador, com si era la mare la fumadora. En canvi, en el cas de la infecció respiratòria de vies baixes, només va ser estadísticament significativa la diferència en el nombre d’episodis en els nens exposats i no exposats, quan la mare era la fumadora.

Per altra banda, del total de la mostra de 150 nens participants, 88 acudien a l’escola bressol. Entre ells, s’ha observat un major nombre d’episodis i de consultes, pel que fa als quals no van. També, pel que fa als nens que van a la guarderia, els nens exposats a HAT presenten un major nombre d’episodis i consultes al pediatre per laringitis.

Fumar durant l’embaràs

En l’estudi també s’ha observat que una de cada cinc mares ha fumat durant la gestació. L’hàbit tabàquic de la mare sembla ser un important factor de risc per elevar la incidència de patologia respiratòria infantil, davant del hàbit patern. «Quan la mare o tots dos progenitors són fumadors, s’incrementa el risc de sibilàncies en els dos primers anys de vida, però això no passa en els casos en què és el pare el fumador, probablement a causa de l’efecte acumulatiu de la seva exposició durant la gestació i / o de l’íntima proximitat de la mare durant la primera etapa de la vida », exposen els autors del treball, fonamentant-se en la literatura mèdica.

«Cal conscienciar i dissenyar programes per donar a conèixer les conseqüències del contacte amb el fum del tabac actiu i passiu, millorar la motivació i autoeficàcia dels fumadors per deixar de fumar i fomentar una actitud positiva cap a la prevenció per part dels professionals sanitaris », conclouen els autors.

¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

4.69 - 13 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información