Salud

Al·lèrgies Alimentàries: Afecten El 3% Dels Adults I El 8% De Nens

Al·lèrgies Alimentàries: Afecten El 3% Dels Adults I El 8% De Nens - Salud

La resposta normal del nostre sistema immunitari enfront dels aliments és la tolerància, però en ocasions generen una resposta alterada que condueix a l’aparició d’efectes nocius en el moment de menjar, el que es coneix com al·lèrgia als aliments.

En l’actualitat es calcula que el 3% de la població adulta pateix algun tipus d’al·lèrgia alimentària i fins al 8% dels nens pateix el mateix problema.

El Dr. Àngel Moral, al·lergòleg de HM IMI Toledo i president del Comitè d’Aerobiologia de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), recorda que les al·lèrgies alimentàries «provoquen generalment manifestacions cutànies com urticària, i digestives. A més poden provocar rinitis o asma «.

A Espanya l’al·lèrgia als aliments afecta l’1% al 3% de la població general i és més comú en els nens menors de 3 anys, en els quals pot arribar fins al 8%. L’ al·lergòleg de HM IMI Toledo explica que l’al·lèrgia als aliments és el resultat d’una fallada en la tolerància immunològica, i resulta de la interacció de múltiples factors com Al·lèrgies Alimentàries: afecten el 3% dels adults i el 8% de nens (alteracions en la permeabilitat) i el tipus, quantitat i forma de presentació de l’aliment (o al·lergen alimentari). Quan falla la tolerància, el sistema immunitari produeix una resposta d’anticossos IgE davant del aliment. Aquesta resposta IgE (sensibilització) es genera a l’intestí, però també pot ocórrer en la pell o en l’aparell respiratori.

Les al·lèrgies alimentàries més freqüents

Els aliments que més sovint indueixen reaccions al·lèrgiques són: la llet, l’ou, el cacauet, els fruits secs, la fruita, el peix, el marisc, la soja, el blat i els llegums. El Dr. Moral subratlla que la llet de vaca i l’ou són els aliments que més freqüentment produeixen al·lèrgia en els nens en tots els països occidentals, a causa de la seva important consum en aquest grup d’edat. No obstant això, la majoria desenvolupa tolerància al llarg de la infància, de manera que aquests dos aliments rarament provoquen reaccions al·lèrgiques en els adults.

Què senyals han alarmar davant d’una al·lèrgia alimentària?

Les reaccions al·lèrgiques apareixen habitualment en les dues hores següents a la ingestió de l’aliment, generalment en els primers 30-60 minuts. L’ al·lergòleg de HM IMI Toledo assenyala que poden implicar un o diversos òrgans, inclosos el tracte digestiu, el respiratori i el sistema cardiovascular. La gravetat depèn de la resposta immunològica del pacient, de la reactivitat de l’òrgan afectat i de les característiques fisicoquímiques de l’al·lergen (principalment la seva resistència o no a la digestió). L’exercici físic, la presa d’antiinflamatoris no esteroïdals o d’alcohol poden afavorir la presentació de reaccions greus.

Et pot interessar: Vuit consells per viatjar si tens alguna al·lèrgia alimentària

En els casos d’al·lèrgia alimentària més greus es produeix l’anafilaxi, una reacció molt greu que té una incidència d’entre 3 i 30 casos per cada 100.000 habitants a l’any i la meitat d’ells es deuen a aliments. Es tracta d’una reacció generalitzada amb afectació multisistèmica deguda a l’alliberament massiu de mediadors de mastòcits i basòfils. Apareix en minuts després de la ingestió de l’aliment, fins i tot traces d’aquest, i progressa molt ràpidament. Els pacients poden desenvolupar pruïja (picor) generalitzat, urticària, angioedema, edema laringi, broncoespasme, dolors abdominals, vòmits, diarrea, arítmies cardíaques, hipotensió i xoc (shock)…

 

Avenços en els tractaments d’al·lèrgies alimentàries
En les últimes dècades han començat a desenvolupar-se tractaments específics que intenten modificar la resposta del sistema immunitari per induir una tolerància oral als aliments en aquells pacients que presenten al·lèrgies persistents. El al·lergòleg de HM IMI Toledo afirma que «es coneixen amb el nom de desensibilizaciones orals o immunoteràpia oral i existeix ja una experiència prometedora amb llet, ou i cacauet. A més, aquestes noves aproximacions en el tractament de l’al·lèrgia als aliments faran que en els propers anys es disposi de diferents alternatives terapèutiques amb un adequat benefici-risc que permetin canviar el curs d’aquest tipus d’al·lèrgia, idealment curar i, en tot cas , millorar la qualitat de vida dels afectats «.

¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

4.45 - 11 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información