Salud

Aliments Dels Que No Aprofites Totes Les Seves Propietats

Aliments Dels Que No Aprofites Totes Les Seves Propietats - Salud

Si creus que la millor manera de menjar un tomàquet és en cru o que el líquid del iogurt no t’aporta res, aquestes recomanacions estan fetes per a tu

Consideres que consumeixes els aliments de la forma més adequada per aprofitar totes les seves propietats?

L’especialista Jimena Abilés, responsable de Nutrició a l’Hospital Costa del Sol i nutricionista clínica a l’Hospital Quirón de Marbella, ofereix claus per treure el màxim suc a una llista d’aliments que no et falten a la cuina i que puguis alimentar-te així de forma més sana e intel·ligent.

Iogurt

Segur que alguna vegada t’has preguntat què és aquest líquid que veus només obrir el iogurt. El líquid que et trobes sobre la superfície del iogurt en obrir-lo és el sèrum o lactosèrum i és principalment ric en dues proteïnes anomenades alfa-lactoglobulina i beta-lactoglobulina, que tenen un alt valor biològic, a més és ric en calci i fòsfor, per la qual que és molt nutritiu. Així que ja saps, quan vegis que el teu iogurt té líquid en la superfície, no ho llencis! remena amb una cullera o si prefereixes, agita el iogurt abans de treure la tapa (com ho fas amb els sucs) i així incorporaràs les proteïnes i minerals del sèrum.

Tomàquet

El tomàquet és ric en un antioxidant anomenat licopè. Aquesta substància existeix en forma natural i és la responsable del color vermell de les fruites i verdures. És un dels tants pigments anomenats carotenoides i se li atribueix un paper important en la prevenció de nombroses malalties com alguns tipus de càncer. Així que la pregunta és, com aprofito millor les propietats antioxidants del tomàquet: en cru o cuinant? Enfront del que molta gent pugui creure, per beneficiar al màxim d’aquesta qualitat del tomàquet cal tirar d’una paella; la millor recepta per fer-ho és en un sofregit ja que s’ha comprovat que durant aquest procés s’allibera licopè. Moltes receptes recomanen fer un sofregit durant uns 20 o 30 minuts, però estudis han conclòs que perllongar la cocció durant 60 minuts resulta més saludable, ja que així es produeix més licopè i s’alliberen més carotenoides.

A l’hora d’ enfundar-se el davantal no val tot. El sofregit ha de ser elaborat amb oli d’oliva verge extra i sempre a foc lent o mitjà. En incorporar ceba i cuinar a foc lent durant una hora augmenta l’alliberament de licopè per part del tomàquet. Això sí, perquè els beneficis siguin complets, el tomàquet ha de ser natural i és molt important vigilar bé el procés perquè no se’ns cremi cap ingredient.

Pasta

Potser alguna vegada hagis escoltat que cuinar la pasta ‘al dente’ resulta més saludable. I no és així, sinó que en estar cuinada ‘al dente’ té un índex glucèmic més baix. Això vol dir que la velocitat amb què s’ absorbeixen els hidrats de carboni de la pasta i la seva repercussió en els valors de sucre de la sang és més lenta que quan està molt cuita. Aquest efecte és molt buscat pels esportistes, ja que pretenen maximitzar el seu rendiment. Cuinar ‘al dente’ triga més a ser digerit i l’energia proporcionada a l’organisme s’allibera més gradualment en el temps.

Carn

A qui no li agrada gaudir d’una bona barbacoa en qualsevol època de l’any? Però cautela, perquè quan es cuina la carn a altes temperatures o durant un temps prolongat es formen substàncies químiques anomenades amines heterocícliques (AHC) i hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP) potencialment perjudicials per a la salut.

Qualsevol tipus de carn que es cuini a altes temperatures, especialment a més de 300 graus Fahrenheit (com rostida, a la graella o fregida), o per un període prolongat, tendeix a formar més AHC o HAP. Així que ja saps, el pollastre molt cuit o el bistec a la graella, barbacoa o fet amb els mètodes de cuina que exposen la carn al fum contribueixen a la formació d’aquests compostos.

Fruites i hortalisses

La pell de les fruites i hortalisses és rica en vitamines i té un alt contingut en fibra. De fet, el contingut de vitamines de la fruita descendeix des de la pell fins al centre.

Totes les fruites i hortalisses tenen nutrients en la seva pell, amb la qual cosa el triar menjar o no la pell és qüestió de sentit comú. Evidentment no és agradable menjar-se la pell d’un plàtan o d’una pinya, com més dura és la pell més tendim a treure-abans de menjar la fruita. Una altra qüestió és la salubritat d’aquesta pell, ja que en molts aliments podem trobar-nos gèrmens pesticides e impureses. No obstant això n’hi hauria prou amb realitzar un rentat meticulós (fins i tot amb algun producte especialitzat com les solucions per desinfectar) per retirar els residus.

Descongelat de les carns i peixos

Per al descongelat de carns i peixos hem de tenir en compte dos aspectes fonamentals, d’una banda la seguretat microbiològica i per un altre les propietats organolèptiques, és a dir les característiques físiques que poden percebre d’ells els diferents sentits, com el sabor, l’olor, la textura i el color.

Quan descongelem sobre el marbre de la cuina, la superfície de l’aliment es descongela primer i es crea una capa d’aigua que, a la temperatura de la cuina, afavoreix el creixement ràpid dels bacteris en les seves capes més superficials. Si es fa correctament, el descongelat a la nevera, al microones o sota el raig d’aigua són mètodes que permeten descongelar amb seguretat.

L’agència catalana de seguretat alimentària recomana la utilització dels següents mètodes:

Descongelació a la nevera. Fes-te d’un contenidor estanc per col·locar l’aliment juntament amb una superfície de reixeta per separar la peça dels líquids de fusió. Aquesta agència recomana el consum del producte ja descongelat en un termini màxim de 48 hores, i explica que aquest és un mètode segur de descongelat perquè a temperatures de 5-7 ºC o inferiors, pròpies de les neveres, el creixement dels bacteris és molt lent i no suposa un risc si l’aliment es consumeix dins del referit plaç.

Descongelació al microones. Descongelar en aquest electrodomèstic també és un mètode segur perquè és molt ràpid i els bacteris no tenen temps de multiplicar-se. Fixa’t i utilitza el programa adequat per evitar que es cogui la part externa de l’alimento.

Descongelació sota un raig d’aigua freda. Si no us agrada el microones i no vas tenir la precaució de treure la peça amb suficient antelació del congelador per ficar-la en la nevera, sempre et quedarà l’aigua de l’aixeta. Per a això, l’agència catalana de seguretat alimentària recomana ficar l’aliment en un embolcall o bossa de plàstic estancs i deixar el paquet sota un raig d’aigua freda.

Ara bé, què passa amb les propietats organolèptiques durant el procés de congelat o descongelat?

Aquestes qualitats es veuen afectades més pel congelat que pel descongelat. De fet, la congelació pot danyar alguns aliments. Concretament aquells als quals la formació de cristalls de gel trenquen les membranes que el constitueixen.

No obstant això, l’inconvenient de la descongelació només està relacionat amb les característiques organolèptiques, no amb les nutritives, ja que no hi ha pràcticament pèrdua de nutrients. La congelació de les carns i peixos no afecta les proteïnes ni a la vitamina A i D ni als minerals que contenen.

¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

4.58 - 12 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

2 comentarios

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información