Salud

Antiinflamatoris Per Millorar Els Problemes Cognitius Per L’abstinència De La Nicotina

Antiinflamatoris Per Millorar Els Problemes Cognitius Per L’abstinència De La Nicotina - Salud

Un equip de científics del Laboratori de Neurofarmacologia NeuroPhar, a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) (Catalunya) ha mostrat en un estudi en rosegadors que el tractament amb antiinflamatoris reverteix les alteracions cognitives causades per l’abstinència a la nicotina. Els resultats del treball s’han publicat a la revista Brain, Behavior and Immunity.

Per què recaiem els primers dies de deixar de fumar?

L’abstinència primerenca a la nicotina provoca nombrosos efectes indesitjats, que inclouen símptomes físics, afectius i cognitius, entre els quals es troben dèficits en l’atenció i alteracions en la memòria. Diversos estudis suggereixen que aquestes alteracions cognitives participen en la recaiguda al consum de tabac que es produeix en els primers dies després de l’intent de deixar de fumar. De fet, la vareniclina, un fàrmac comercialitzat per tractar el tabaquisme, actua millorant l’estat d’ànim i la funció cognitiva durant el principi del període d’abstinència.

«En aquest estudi, en el qual hem utilitzat models en rosegadors, hem demostrat que els dèficits cognitius s’associen a un procés inflamatori en àrees cerebrals clau en la regulació de la memòria com ara l’hipocamp i l’escorça cerebral», comenta Fernando Berrendero, un dels autors. Concretament van observar una activació de la microglia i un increment en l’expressió de citocines en aquestes àrees cerebrals.

Cannabionides i AINES per fer les proves

Els resultats formen part de la investigació de Rocio Saravia, primera autora de l’estudi, que detalla el tractament amb un cannabinoide no psicoactiu amb propietats antiinflamatòries, el cannabidiol, així com amb un antiinflamatori no esteroïdal (AINE), la indometacina.

La teràpia va revertir les alteracions cognitives de l’abstinència a la nicotina, així com els marcadors inflamatoris associats a aquesta. Per tant, aquests resultats subratllen la utilitat dels agents antiinflamatoris per millorar el rendiment cognitiu durant l’abstinència primerenca de la nicotina.

«La possibilitat de poder abordar amb fàrmacs antiinflamatoris un dels aspectes menys coneguts de l’abstinència a la nicotina, les alteracions en aprenentatge i memòria, que tenen un paper clau en la recaiguda al consum, pot obrir una estratègia terapèutica altament innovadora per tractar la dependència a la nicotina «, conclou Rafael Maldonado, catedràtic de Farmacologia de la UPF. (Font: UPF)

¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

4.56 - 9 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información