Viajes y ocio

Cant Tirolès O YodelCant Tirolès O Yodel - Viajes y ocio

El cant tirolès o yodel, en alemany jodeln, és un cant típic del Tirol, regió europea que es localitza a l’oest d’Àustria i el nord d’Itàlia. Aquest cant es diu tirolès perquè és al Tirol on més s’ha desenvolupat, però també es va originar i es canta yodel en altres països de la zona dels Alps encara que no tinguin territori a la regió del Tirol, com Suïssa o Alemanya.

 El yodel és un tipus de cant caracteritzat per realitzar canvis de to en el registre de la veu, passant de forma molt ràpida de la veu de pit a la veu de cap (falset). Se suposa que el cant tirolès va sorgir fa molts segles, com a mitjà per comunicar-se en les muntanyes, tant les persones entre si com les persones amb els seus ramats. El yodel pot escoltar-se des de distàncies grans, especialment el falset. El cant tirolès o yodel no té lletra, el que es pronuncia no són paraules sinó síl·labes i onomatopeies sense singnificat.

El que va començar sent un mitjà de comunicació a crits, amb el temps es va convertir en música folklòrica, i actualment el yodel forma part de les cançons folklòriques del Tirol i altres zones alpines, en què s’intercala el cant yodel dins de les cançons típiques de la zona. Encara que hi ha moltes actuacions de cant tirolès en locals tancats, el millor lloc per a interpretar-la apreciant tota la seva magnitud és en espais naturals oberts, especialment si aquests tenen ressò.

El yodel el canten homes, dones i nens, tant solistes com grups. A Àustria el ritme d’aquestes cançons sol ser viu i abunden els solistes, mentre que a Suïssa té un ritme més lent i abunden més els grups corals. Els instruments que acompanyen el cant tirolès solen ser l’acordió, la flauta i el clarinet.

 

L’intèrpret més famós de cant tirolès o yodel

El cantant més famós de Yodel, que s’ha guanyat l’apel·latiu de Rei del Yodel a la zona dels Alps, es diu Franzl Lang i és natural de Baviera, a Alemanya. Nascut el 1930 i aconseguint la fama el 1968, Lang té 20 discos d’or i un de platí, i més de deu milions de discos venuts, tots ells de cançons folk amb cant tirolès o yodel. Actualment està retirat però encara fa enregistraments ocasionalment. Franzl Lang no només és el rei del cant tirolès, sinó que també toca l’acordió i la guitarra, i ha escrit diversos llibres sobre el yodel.


El cant tirolès o yodel es va exportar a alguns països no alpins, especialment als Estats Units on el van portar els emigrants alemanys, la qual cosa va originar que el yodel es barregés amb la música d’aquell país, donant com a resultat un tipus de música country americana amb influències de cant tirolès.

Somriures i llàgrimes

En els anys seixanta es va fer relativament popular una cançó de la pel·lícula Somriures i llàgrimes amb cant tirolès o yodel, titulada en versió original The lonely Goatherd, en espanyol el cabrero solitari o en català el pastoret solitari, interpretada en la nostra llengua en el doblatge de la pel·lícula.

Una dècada després, el 1975, la sèrie japonesa de dibuixos animats Heidi va popularitzar una cançó alpina també amb cant tirolès o yodel.

¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

4.71 - 7 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información