Salud

Com Saber Si Un Pa És 100% IntegralCom Saber Si Un Pa És 100% Integral - Salud

Sucs detox, productes Ligths, dietes veganes, llets amb vitamines … Els hàbits de vida saludable i una alimentació que contribueixi a això s’han posat de moda. No obstant això, en molts casos, se’ls confereix a certs productes qualitats que no posseeixen. L’única manera de certificar que el que ens venen és el promès, és comprovant l’etiquetatge. Cal anar amb compte perquè el color no garanteix que ho sigui.

Amb el pa no podia ser menys. En aquesta aposta per l’alimentació sana, molts s’han passat del blanc a l’ integral. Però, quan un pa és integral realment?

L’OCU ha llançat una sèrie de recomanacions que ajuden a comprovar que el pa integral realment ho és. El primer a tenir en compte és que la farina integral es produeix en moldre el gra del cereal sencer, conservant intactes totes les seves parts (el segó -procedent de les capes de la coberta- i el germen -l’ embrió de la llavor-). Això fa que sumi el doble de fibra i de vitamina E, a més del triple de fòsfor i de vitamines del grup B.

Amb aquestes premisses, en l’etiquetatge s’ha d’especificar el següent:

– Que està elaborat amb farina integral (o el gra sencer) i que sigui el seu principal ingredient.

– Que la resta de farines o cereals presents incloguin també la denominació integral.

– Que els sucres no estiguin entre els tres principals ingredients.

– Que la relació hidrats de carboni / fibra sigui menor de 10: 1.

El color és una característica determinant?

L’escorça del pa integral és més fosca i dura que la del pa blanc. Tot i així, el color no garanteix que sigui integral ja que aquest aspecte es pot aconseguir afegint a la massa motes del segó, melasses o alguna farina més fosca, com la de sègol, però refinada.

Altres tipus de pa

Triar quin tipus de pa portar-nos a casa pot resultar una tasca complicada donada l’àmplia varietat que ara s’ofereix a fleques, supermercats i grans superfícies. Aquí van alguns exemples:

– El pa blanc, elaborat amb farina de blat però sense el segó ni el germen, és ric en hidrats de carboni i conté proteïnes, zinc, magnesi, potassi, niacina i vitamines com la B6 i B2.

– El pa integral, pel seu alt contingut en fibra, facilita el trànsit intestinal, el desenvolupament de la flora intestinal (microbiota) i produeix una sensació de sacietat. A més prevé malalties cardiovasculars, la diabetis tipus 2 i el càncer de còlon, i aporta vitamines, sobretot del grup B, encara que també E i K.

– El pa de civada aporta vitamina B, proteïnes, millora el trànsit intestinal, redueix el colesterol i regula el nivell de sucre. A més aporta un extra d’energia, pel que és molt recomanable per esmorzar.

– El pa de blat de moro té fibra, calci, potassi i un alt contingut de iode. És una bona opció per a persones celíaques e intolerants al gluten.

– El pa de panses és ric en sucres i fibra. El contingut de greix en aquest tipus de pa és superior a la resta i no es recomana per a persones amb colesterol.

– El pa de sègol posseeix molta fibra i, pel seu contingut àcid, millora la circulació. Cal destacar que el sègol és el cereal més utilitzat per a l’elaboració del pa al costat del blat. A més no conté farines refinades, el seu índex glucèmic és més baix que el de la resta, és ric en hidrats de carboni, el seu contingut en greix és molt baix i aporta un extra d’energia pel seu contingut proteic. Pel que fa a les vitamines, conté sobretot del complex B i una petita aportació de vitamina C.

– El pa de soja és ric en hidrats de carboni complexos (midó) i conté més greix que el pa blanc (majoritàriament greixos poliinsaturats i de tipus omega-3). És una bona font de vitamines del grup B i de minerals (potassi, fòsfor i magnesi). També conté fibra que afavoreix la sensació de sacietat i el trànsit intestinal, i antioxidants com les isoflavones.

¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

4.67 - 15 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

2 comentarios

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información