Ciencia

Dues Estrelles Que Gairebé Xoquen En Una Nebulosa PlanetàriaDues Estrelles Que Gairebé Xoquen En Una Nebulosa Planetària - Ciencia

Un equip internacional d’astrònoms, liderat per l’investigador de l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC) i la Universitat de la Llacuna (ULL) (Espanya) David Jones, ha descobert un sistema binari amb un període orbital de poc més de tres hores. El descobriment, que ha requerit diversos anys d’observacions, no només resulta sorprenent per tractar-se d’estrelles binàries amb un dels períodes orbitals més curts dins d’una nebulosa planetària mai observat, sinó que, a més, revela la possibilitat que, per la seva proximitat, el sistema pugui experimentar una explosió de nova abans que es dissipi la nebulosa. Els resultats de la investigació acaben de ser publicats a la prestigiosa revista científica Monthly Notices de la Royal Astronomical Society (MNRAS).

¿Què és una nebulosa planetària?

Resultado de imagen de nebulosa planetaria

Les nebuloses planetàries són embolcalls de gas i pols que estrelles semblants al nostre Sol expulsen al final de les seves vides. En molts casos veiem que aquesta expulsió s’origina d’una interacció entre l’estrella progenitora i una companya propera, i per això formen nebuloses amb estructures tan elaborades, explica Jones. En la investigació s’ha estudiat la nebulosa planetària M3-1, una ferma candidata d’haver estat creada per un sistema binari causa de les seves dolls de material, molt habituals en interaccions entre dues estrelles properes. Segons Brent Miszalski, investigador de Telescopi SALT a Sud-àfrica i coautor de l’estudi, havia de ser un estel binari, per això van decidir observar-la per intentar entendre la relació entre les estrelles i la nebulosa que han format.

Les observacions de seguida van confirmar les sospites.

En començar a observar-la, van veure immediatament que era un sistema binari i que la seva brillantor canviava ràpidament, de manera que podia significar que tenia un període orbital molt curt, explica Henri Boffin, investigador de l’Observatori Europeu Austral (ESO per les sigles en Anglès ) a Alemanya. De fet, la separació calculada entre les dues estrelles és d’ aproximadament 160.000 quilòmetres, és a dir, menys de la meitat de la distància entre la Terra i la Lluna.

Després de diverses campanyes d’observacions a Xile amb els telescopis Very Large Telescope (VLT) i New Technology Telescope (NTT), els investigadors van aconseguir recopilar les dades suficients per començar a entendre les propietats de les estrelles, com la seva massa, temperatura i grandària. I llavors van descobrir que les estrelles eren grans i que, en estar tan a prop, és molt probable que, d’aquí a uns milers d’anys, puguem veure un altre tipus d’interacció binària en forma d’ explosió de nova, afegeix Paulina Sowicka, estudiant del Centre Nicolas Copernicus a Polònia.

Resultats

El resultat de les observacions contradiu les actuals teories d’evolució de binàries que sostenen que, un cop formada la nebulosa planetària, les estrelles romanen separades durant molt temps abans d’arribar a interaccionar de nou. Quan això passa, la nebulosa ja s’hauria d’haver dispersat de manera que no s’observaria. No obstant això, una explosió de nova observada en 2007, coneguda com Nova Vul 2007, dins d’una altra nebulosa planetària, va posar en dubte el model. En el cas de M3-1, veiem un altre candidat que pot experimentar una evolució similar; com les estrelles s’estan gairebé tocant, no haurien de trigar molt a tornar a interaccionar i, potser, a produir una nova dins d’una nebulosa planetària, conclou Jones. (Font: IAC)

¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

4.75 - 12 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información