Sociedad

El Ball De L’ampolla (Ball Jueu)

El Ball De L’ampolla (Ball Jueu) - Sociedad

El Ball de l’ampolla és una antiga dansa tradicional dels jueus de Rússia i altres països d’Europa de l’Est. Aquesta dansa es balla per un grup d’homes vestits de fosc portant sobre el barret una ampolla de vi que hauran de mantenir en equilibri durant tota l’actuació.

En els llibres sagrats dels jueus ja s’esmentaven les activitats malabars per alegrar casaments i celebracions en temps molt antics. Quan els jueus van ser expulsats d’Israel pels romans, van mantenir en els països de la diàspora la tradició dels malabarismes per a les noces i celebracions alegres. Va ser entre els jueus russos on va sorgir aquesta dansa. Es balla amb música del gènere conegut com klezmer. El Ball de l’ampolla requereix moltes hores d’assaig i una gran habilitat per mantenir l’equilibri amb l’ampolla i la coordinació amb els altres ballarins.

El ball o Dansa de l’ampolla es realitza especialment en els casaments. També es balla en altres celebracions on es ret homenatge a algú. Un exemple és el bar mitzvah que és una cerimònia que estaria entre la 1a comunió i la confirmació dels cristians catòlics. Tot i que no és una cerimònia amb sentit sacramental, sinó d’haver arribat a una edat en què ja es és responsable de complir els manaments.

La coneguda pel·lícula El Violinista a la Teulada inclou aquest ball en el casament de la filla gran del protagonista. És una de les escenes més memorables de la pel·lícula, en què els ballarins realitzen la seva coreografia de manera compassada i impecable.

Als països on se celebra un nombre significatiu de noces jueves, hi ha grups de ballarins d’ampolla als quals contractar perquè actuïn en els enllaços matrimonials i altres celebracions. Abans de realitzar la dansa mostren als convidats que no hi ha trucs a les ampolles ni en els barrets perquè es mantinguin en equilibri, i en els últims passos del ball solen inclinar el cap per demostrar que l’ampolla no està enganxada sinó que rellisca. En acabar el Ball de l’ampolla, els ballarins solen iniciar un Ball Hora, dansa popular en cercle, perquè tots els convidats puguin ballar.

(Cal no confondre aquest ball amb un altre d’igual nom però diferent realització, el Ball de l’ampolla de Paraguai)

En el vídeo es pot veure el Ball de l’ampolla de la pel·lícula El violinista a la teulada de 1971.

¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

4.18 - 11 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información