Medio Ambiente

La Temperatura Als Pirineus Ha Augmentat Un 30% Més Que La Mitjana Mundial

La Temperatura Als Pirineus Ha Augmentat Un 30% Més Que La Mitjana Mundial - Medio Ambiente

Després de dos anys de treball, més de 100 experts espanyols, catalans, francesos i andorrans han presentat avui l’informe El Canvi Climàtic al Pirineu: impactes, vulnerabilitats i adaptació, un document que suposa un ampli consens científic per al territori pirinenc.

El treball, coordinat per l’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic (OPCC), actualitza les bases del coneixement científic en matèria d’impactes i vulnerabilitat dels Pirineus, consensua els principals desafiaments als quals s’enfronten i proposa recomanacions sectorials per a l’adaptació al canvi climàtic en un context de canvi global.

El canvi climàtic ja és una evidència indiscutible (a pesar de Trump)

«El canvi climàtic és ja una evidència indiscutible. Succeeix en aquests moments i en aquestes latituds. Tenim un repte urgent: seguir investigant en canvi climàtic i adaptar-nos a les seves conseqüències «, assenyala Juan Terrádez, coordinador de l’informe.

Entre els impactes, l’informe destaca que la temperatura mitjana als Pirineus ha augmentat un 30% més (1,2ºC) que la mitjana mundial (0,85ºC) en els darrers 50 anys. En els últims 35 anys han desaparegut la meitat de les glaceres dels Pirineus, algunes aus migratòries han avançat la seva data d’arribada fins a deu dies des dels anys 60 i el gruix mitjà de la neu al Pirineu central podria reduir fins a un 50% per l’any 2050, segons les estimacions més optimistes.

Segons l’informe, la temperatura mitjana podria pujar per a finals del segle entre 2 i 7,1 ºC, depenent dels diferents escenaris utilitzats pel Panell Intergovernamental per al Canvi Climàtic (IPCC, per les sigles en anglès). D’altra banda, l’indicador climàtic per a la precipitació mostra una tendència a la baixa de les precipitacions del 2,5% per dècada.

Els científics també indiquen que el límit superior de l’àrea de distribució de les espècies de fauna de muntanya a Europa ha ascendit una mitjana de 11 metres per decenni. A més, la disponibilitat de recursos hídrics és cada vegada més variable i s’esperen episodis de sequera i pluges torrencials cada vegada més intensos. Es podria incrementar també els riscos naturals com les esllavissades de terreny, les allaus o les inundacions.

Tot i que el Pirineu no genera grans quantitats d’emissions de carboni, es tracta d’una regió especialment sensible i vulnerable als efectes del canvi climàtic. «A través d’aquest informe pretenem proporcionar un document de referència per a la comunitat científica i per als responsables de decisions tècniques i polítiques, així com el sector empresarial i tota la societat», subratlla la coordinadora de l’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic, Idoia Arauzo.

Els experts entenen la lluita contra el canvi climàtic i l’adaptació als seus efectes com una oportunitat per abordar la pèrdua de biodiversitat o els canvis en els paisatges i ecosistemes.

«És fonamental transmetre la urgència de les mesures a prendre per limitar els efectes negatius i aprofitar les possibles oportunitats emergents. Si som capaços d’anticipar i gestionar els canvis que es produeixen, podrem trobar fórmules per fer compatible l’activitat humana i salvaguardar la naturalesa als Pirineus «, conclou Arauzo.

Els 10 desafiaments als quals s’enfronten els Pirineus:

  • Preparar la població davant els extrems climàtic.
  • Reforçar la seguretat davant els riscos natural.
  • Acompanyar els actors del territori davant les sequeres.
  • Assegurar la qualitat de les aigües superficials i de les aigües subterrànies.
  • Mantenir l’atractiu turístic dels Pirineus.
  • Enfrontar-se als canvis en la productivitat i la qualitat dels cultius i treure profit de les noves oportunitats.
  • Anticipar els canvis irreversibles en el paisatge.
  • Tenir present la possible pèrdua de biodiversitat i els canvis en els ecosistemes.
  • Adaptar-se als desequilibris entre oferta i demanda d’energia.
  • Enfrontar-se a la propagació de malalties, de paràsits i d’espècies invasores.
¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

4.29 - 14 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

3 comentarios

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información