Medio Ambiente

Les Aus Presenten Una Pitjor Condició Corporal En Les Zones Més UrbanitzadesLes Aus Presenten Una Pitjor Condició Corporal En Les Zones Més Urbanitzades - Medio Ambiente

Un equip de l’Estació Biològica de Doñana (EBD), centre del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a Sevilla (Espanya), ha comprovat en un estudi que les aus tenen una pitjor condició corporal a mesura que augmenta el grau d’urbanització del lloc on viuen. En l’investigació també ha participat el Ciber de Epidemiologia i Salut Pública i els resultats han estat publicats a Science of the Total Environment.

En què consisteix l’estudi

Per a l’estudi es van capturar un total de 2043 pardals comuns (Passer domesticus), principalment juvenils, nascuts aquesta mateixa primavera a 45 localitats de les províncies de Huelva, Sevilla i Cadiz. Les captures es van realitzar en tres tipus de zones diferents: àrees urbanes amb alta densitat de persones; àrees rurals amb alta densitat d’espècies d’interès ramader i àrees naturals amb major conservació. Les aus silvestres van ser mesurades i pesades per estimar la condició corporal de les aus, mesura que corregeix el pes dels individus en funció de la seva mida. També es va prendre una petita mostra de sang amb la qual es va identificar el seu estat d’infecció per paràsits sanguinis de la malària aviària usant mètodes moleculars.

Resultats

Resultado de imagen de pájaros doñana

Jéssica Jiménez Peñuela, investigadora de la EBD i autora principal de l’estudi, apunta que aquests paràsits són similars als que produeixen la malària humana i també es transmeten per mosquits, però a diferència d’aquests, no afecten les persones sinó que circulen exclusivament entre aus.

Un altre de les troballes de l’investigació va ser que les aus d’àrees urbanes infectades per paràsits sanguinis van mostrar una condició corporal més gran que aquelles no infectades. Aquest resultat podria explicar-se per la prèvia desaparició selectiva dels exemplars infectats que comptaven amb una condició corporal inferior, és a dir, aquelles aus d’àrees urbanes amb una condició corporal menor van ser incapaços de bregar amb els aspectes adversos induïts per la infecció i la urbanització del mitjà.

Resultado de imagen de pájaros doñana

Jiménez Peñuela emfatitza que els resultats obtinguts confirmen l’impacte negatiu de la urbanització del medi en l’estat de salut de les aus, trobant aus amb una menor condició corporal en les àrees amb un major índex d’urbanització, el que pot ser degut, a l’efecte advers dels contaminants o a una alimentació deficient. Per contra, les aus d’àrees rurals, especialment les més joves, van presentar una major condició corporal, el que podria ser degut a una major disponibilitat d’aliment de més qualitat en aquestes àrees. A més, alguns tipus d’aus com els pardals infectats per paràsits de la malària aviària van presentar una major condició corporal davant dels no infectats. Aquests resultats podrien indicar una major mortalitat d’aus infectades i amb menor condició corporal, per la seva incapacitat de fer front als costos conjunts de l’infecció i del medi urbà.

¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

4.71 - 17 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información