Viajes y ocio

Luzzu, Tradicional I Colorista Vaixell Pesquer De MaltaLuzzu, Tradicional I Colorista Vaixell Pesquer De Malta - Viajes y ocio

El Luzzu constitueix una de les imatges més característiques de Malta. Els luzzus són uns vaixells de pesca tradicionals, pintats en tons vius  amb predomini del vermell, blau i groc. El Luzzu també es caracteritza per la verticalitat de la seva proa i perquè tots porten pintats els ulls d’Osiris o d’Horus a la proa. Aquest dibuix el van heretar dels fenicis i grecs, que pensaven que aquests ulls allunyaven els mals esperits i donaven sort en la pesca.

Malta i el Luzzu

La situació geogràfica de Malta, enmig del Mediterrani occidental, fan que Malta sigui un país eminentment marítim. Des de fa mil·lennis, els maltesos han utilitzat el mar, i han construït vaixells per utilitzar aquest mar. El Luzzu és un vaixell fort i fiable, amb doble casc, que suporta bé les condicions atmosfèriques. És molt resistent i estable, més que els vaixells moderns. Per aquesta raó el Luzzu perdura a través del temps, ja que els pescadors maltesos prefereixen aquest tipus de vaixells que altres més moderns però menys ferms i duraders.

Antigament el Luzzu estava equipat amb veles, avui dia està proveït de motor. Cada cinc anys els pescadors fan una revisió general al seu Luzzu, aixecant la pintura per veure si hi ha alguna fusta per reparar o alguna junta entre les planxes per arreglar. Un cop reparat el Luzzu es torna a pintar. Els ulls d’Osiris els pinten cada any a la primavera.

Tot i que el Luzzu és un vaixell pesquer, alguns d’aquests vaixells s’han reconvertit i s’utilitzen per transportar turistes com si fos un taxi aquàtic. Transporten als passatgers pel Gran Port de La Valletta des dels vaixells que amarren lluny dels molls. I també passegen turistes fent recorreguts entre poblacions costaneres com La Valletta, Vittoriosa, Senglea o Cospicua.

Es poden veure luzzus per tota la costa maltesa, però el port amb major nombre d’aquests vaixells està a Marsaxlokk. Es troba al sud-est de Malta i és el port pesquer més important del país.

Durant la II Guerra Mundial, el port de la capital de Malta, La Valletta, es va veure especialment concorregut de luzzus com mai havia estat abans. Això va ser així perquè durant aquests anys els països bel·ligerants es disputaven el control del Mediterrani, i Malta es trobava en una posició geogràfica estratègica.

El Luzzu té algunes variants, depenent d’alguns trets com la mida, la forma del mirall de popa, o la decoració. Els més coneguts es diuen Dghajsa i kajjik.

Juntament amb la coneguda Creu de Malta, el Luzzu constitueix també un emblema d’aquest país. De fet, el Luzzu apareixia en el revers de la lira maltesa, la moneda oficial de Malta abans de l’euro.

¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

5.00 - 6 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información