Ciencia

¿què És Exactament Un Mol?

¿què És Exactament Un Mol? - Ciencia

Els mols permeten passar d’un nivell de molècules a unitats més manejables mitjançant el pes, o el que és el mateix, qualsevol químic pot saber quants àtoms i molècules conté una mostra simplement pesant-les. Com?

La definició de què és un mol va canviar el món de la química. Bàsicament un mol de qualsevol substància és un pes igual al pes molecular expressat en unitats de massa atòmica. Això implica que un mol de qualsevol substància conté exactament el mateix nombre de molècules.

Tots els elements de la taula periòdica tenen una determinada massa atòmica. Per exemple, l’hidrogen té una massa atòmica de 1,0079, mentre que l’oxigen té una massa atòmica de 15,999. D’aquesta manera una molècula d’aigua (H2O, dos àtoms d’hidrogen unides a un d’oxigen) tindrà una massa atòmica aproximada de 18. O el que és el mateix, un mol d’aigua pesarà aproximadament 18 grams. Igualment un mol d’àtoms de neó pesarà 20,180 grams. Però com es pot saber quantes molècules existeixen en aquests 18 grams d’aigua pura, és a dir, en un mol d’aigua?

Amadeo Avogadro va descobrir a principis del segle XIX la relació entre la quantitat de molècules o àtoms d’una substància i els mols. En general, un mol de qualsevol substància conté 6,022 x 1023 molècules o àtoms d’aquesta substància. Així doncs, en un mol d’aigua (H2O) hi ha 6,022 × 1023 molècules d’H2O, o el que és el mateix, 2 × 6,022 × 1023 àtoms d’hidrogen i 6,022 × 1023 àtoms d’oxigen.

El Dia del Mol se celebra cada any el 23 d’octubre als Estats Units entre les 06:02 del matí i les 06:02 de la tarda aprofitant els dígits del nombre d’Avogadro.

¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

4.67 - 15 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información