Literatura

Si L’univers Està Ple D’extraterrestres … On És Tothom? (Stephen Webb)

Si L’univers Està Ple D’extraterrestres … On És Tothom? (Stephen Webb) - Literatura

La paradoxa de Fermi és un dels enigmes més interessants de la ciència. Si hi ha vida a l’univers, i a més aquest està ple de civilitzacions extraterrestres, moltes d’elles més avançades, per què no s’han presentat encara davant nostre?

Una pregunta complicada per la qual han proporcionat moltes respostes. Tantes que s’ha necessitat fer un llibre per poder recopilar-les. En efecte, Stephen Webb, l’autor, dedica la seva obra no només a esmentar totes aquelles solucions a la paradoxa que els científics hagin pogut discernir, sinó que aprofundeix en elles, una a una, per presentar-nos els seus pros i contres, la seva probabilitat d’ encert, i la seva dependència de la informació de què disposem avui dia.

Resultado de imagen de extraterrestre

Ni més ni menys que 75 són les propostes ofertes per resoldre la paradoxa, algunes semblants entre si, però totes elles fascinants, ja que posen en relleu maneres diferents d’afrontar el problema.

El llibre inclou capítols introductoris sobre la pròpia paradoxa de Fermi, sobre aquest científic i sobre les raons que va tenir per plantejar-la. A continuació, es llisten i detallen 74 possibles respostes, agrupant-les en funció de si els suposats extraterrestres en realitat sí que estan o han estat aquí, si la seva existència és certa però no tenim notícies d’ells, o si simplement no existeixen.

¿Per què tantes respostes a un sol enigma?

Cada resposta és esmicolada en els seus aspectes diferents , algunes de forma molt extensa, de manera que el lector pugui comprendre bé fins a quin punt són més o menys raonables. Una lectura general ens parla també molt de la complexitat de la psicologia humana, ja que podem arribar a apreciar-hi l’egocentrisme de la nostra espècie, el nostre xovinisme i fins i tot, de vegades, la nostra religiositat, característiques que esperem veure a la personalitat d’altres civilitzacions intel·ligents. Qui ens diu que aquestes tenen algun interès per explorar l’univers o cercar a altres éssers? ¿Pot ser que prefereixin no intervenir en els afers d’altres organismes biològics? Estem apuntant bé les nostres antenes, en cas que algú ens estigui trucant? Potser, simplement, movent-se en un marc temporal diferent, van arribar a la Terra fa molt de temps, quan no existíem, i ara ja han desaparegut.

Tampoc és impossible que siguem els únics en l’univers. La nostra existència es deu a una sèrie molt llarga d’esdeveniments casuals, alguns autèntiques rareses, com el fet que un asteroide aleatori elimini de sobte a una sèrie d’espècies dominants, com els dinosaures, per deixar que altres inicialment inferiors, com els mamífers, hagin pogut desenvolupar-se.

Resultado de imagen de extraterrestre

¿Per què haurien de ser com nosaltres?

La vida, en tot cas, podria ser un fenomen habitual en l’univers, però com ja veiem a la Terra, no ho és tant que una espècie abast la capacitat de crear una cultura i un interès per efectuar descobriments que ampliïn els seus horitzons. ¿Cal assemblar-se a un homínid per al desenvolupament complet d’aquestes capacitats? Altres espècies intel·ligents, com els dofins, no han aconseguit una cultura tècnica perquè el seu entorn i anatomia no ho permeten.

L’autor dedica l’últim apartat, la resposta número 75, a presentar el seu propi punt de vista respecte al problema. I aquí és on queda patent el poc que sabem i que les coses podrien canviar radicalment durant els propers anys. Ja estem començant a descobrir planetes semblants a la Terra al voltant d’altres sistemes estel·lars, ja disposem de millors equips de detecció, ja sabem que la biologia d’altres espècies pot tenir aspectes molt diferents als de la nostra. En definitiva, les respostes actuals a la paradoxa de Fermi presenten un cert biaix a causa de les limitacions presents. En uns anys les coses podrien ser molt diferents. Probablement, la millor resposta a la paradoxa no ha estat escrita encara.

Mentrestant, el llibre de Webb té tots els ingredients per interessar als aficionats als temes espacials, a l’astrobiologia i en general als misteris més profunds de l’univers.

Akal. 2018. Tapa tova, 493 pàgines. ISBN: 978-84-460-4631-8

¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

4.56 - 16 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

3 comentarios

  • Sempre està bé que sobre aquest tema tant desprestigiat hi hagi algun acadèmic o algun científic que li doni l’oportunitat d’especular sobre el mateix. Si no especulem viurem mancats d’una gran eina intel·lectual per a la ciència. Gràcies per l’escrit!

    • Sense aquestes ganes de voler saber més del món no s’avançaria. Esperem que els científics mai deixin de tindre ganes de voler saber més del que ja se sap fins aleshores (ni per problemes econòmics, ni polítics, etc. Que res els aturi! ).

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información