Anuncios
Ciencia

Tancs D’aïllament Sensorial: Aconseguir El Nirvana Surant En Aigua Salada

Tancs D’aïllament Sensorial: Aconseguir El Nirvana Surant En Aigua Salada - Ciencia

Desconnectar completament del món físic ja és una realitat que està atraient a moltes persones en diversos països.

A primera vista, no és més que un tanc ple d’aigua salada en una atmosfera tranquil·la i silenciosa que indueix a la relaxació. Però la realitat és que una vegada que entres aquí, sembla com si a poc a poc et fossis desconnectant del món físic i la teva ment i cos s’anessin dissociant.

Molts afirmen que és millor que la meditació, el ioga, i fins i tot qualsevol droga; i altres diuen que és la nova forma d’arribar al nirvana. Últimament es parla molt sobre aquests tancs d’aïllament sensorial, però … què passa realment?

1 hora surant en un tanc d’aïllament sensorial equival a 4 hores de son

El seu artífex va ser el famós neuropsiquiatre Jhon Lilly, que va voler investigar la resposta que dóna el cervell als estímuls externs, així com els diferents estats de consciència alterada.

La clau de la seva recerca consistia a aconseguir aquella situació que permetés analitzar el cervell de l’individu quan aquest està completament privat de tota estimulació externa.

I així van sorgir els tancs de privació sensorial…

Gràcies a la solució supersaturada en sulfat de magnesi, s’aconsegueix que el cos suri sense cap esforç en el tanc. Per tant, és fàcil perdre la noció del cos. A això, se suma el fet que l’aigua està a temperatura corporal, de manera que es tindrà la sensació que el cos es fon amb l’aigua. Tampoc hi ha soroll, ni es veu res, ni s’olora res.

I en aquesta situació, els experts afirmen que entre els nombrosos beneficis que reporta aquest estat de relaxació profunda, es poden destacar els següents: redueix considerablement els nivells d’estrès i ansietat, i millora l’estat d’ànim; augmenta les endorfines (hormones de la felicitat); millora la concentració; possibilita experimentar ones theta (molt importants per a la creativitat) i redueix el dolor crònic.

S’ha destacat també que 1 hora en aquest estat equival a 4 hores de son.

Què opinen els que ho han provat?

Com en tot, hi ha amants i escèptics; persones que no han arribat a sentir tots els efectes que aquests tancs prometen, i persones que consideren que han assolit el nirvana amb aquesta tècnica de flotació.

Però, en general, la sensació es considera plaent i equivalent a una relaxació molt profunda.

També són molts els que practiquen aquest tipus d’aïllament sensorial per tal d’augmentar la seva concentració o la seva creativitat. Sobretot, esportistes als qui l’estat de relaxació induït pels tancs els ajuda a visualitzar els seus objectius; o artistes als quals cal renovar la seva creativitat.

No falten tampoc aquells que comparen aquesta sensació amb la de trobar-se en un úter matern.

Però no tot són beneficis … la privació sensorial també és una potent arma destructiva

Tot i que, com hem vist, la privació sensorial comporta nombrosíssims beneficis, no és menys cert que la cosa canvia si es tracta de llargs períodes.

Així, si se sotmet a algú a un llarg període de privació sensorial, molt possiblement acabi patint ansietat extrema, al·lucinacions, pensaments extravagants, suggestionabilitat, depressió i comportament antisocial.

Aquests efectes van ser demostrats científicament per DO Hebb i cols., Els qui van sotmetre a un grup de voluntaris a set dies de privació visual, auditiva i tàctil. En aquestes condicions, es va observar clarament com els subjectes mostraven major ansietat, al·lucinacions auditives, il·lusions i suggestionabilitat.

D’aquesta manera, la privació sensorial s’ha utilitzat com a mètode de tortura al llarg de la història. I actualment també compta entre el repertori de tècniques considerades clau per al rentat de cervell o, simplement, per torturar els segrestats, presos o presoners de guerra.

A la presó de Guantánamo, per exemple, els presos són sotmesos a privació sensorial a través de l’ús d’orelleres, visors, màscara respiratòria i guants pesats.

Anuncios
¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

4.54 - 13 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información