Ciencia

Un Equip De Joves Biòlegs De La Pompeu Fabra De Barcelona Obtenen La Medalla D’or En Els Premis Igem Celebrats A Boston

Un Equip De Joves Biòlegs De La Pompeu Fabra De Barcelona Obtenen La Medalla D’or En Els Premis Igem Celebrats A Boston - Ciencia

Un innovador projecte d’un grup d’estudiants de Biologia Humana i Enginyeria Biomèdica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha obtingut una medalla d’or en els premis iGEM (International Genetically Engineered Machine), el major aparador internacional per a investigadors en Biologia Sintètica, celebrat recentment a la ciutat nord-americana de Boston.

El treball presentat ha demostrat l’estreta relació que existeix entre l’inici de la metàstasi i l’àcid palmític, és a dir, el greix majoritari que trobem en els menjars processats. Així, a més del paper que juga l’àcid palmític en malalties metabòliques i cardiovasculars, recentment s’ha descrit la seva possible implicació en el càncer, ja que actua com a desencadenant de la metàstasi. En aquest sentit, el projecte dels joves guardonats té l’objectiu principal de dissenyar un bacteri modificat genèticament, optimitzant el seu metabolisme d’àcids grassos de cadena llarga com l’àcid palmític, perquè la seva absorció sigui el més eficaç possible.

Prevenció de metàstasis amb probiòtics

Aquest bacteri faria la competència a l’absorció intestinal de l’àcid palmític, reduint al màxim els seus nivells de concentració en plasma sanguini després de la ingesta. Aquest projecte, en definitiva, busca poder crear un probiòtic per a pacients amb un tumor, com a tractament preventiu de la metàstasi.

El jurat d’aquest certamen internacional els ha concedit la medalla d’or «per millorar una biobrick ja existent, per desenvolupar un model matemàtic que pugui validar els resultats experimentals i integrar el projecte tenint en compte les necessitats de la societat i el mercat (Human Practices ) «.

Altres nominacions de l’equip català

A més d’aquesta medalla, l’equip de la Pompeu Fabra va rebre quatre nominacions. Al millor projecte terapèutic; «Enfocat a trobar noves teràpies i solucionar problemes mèdics»; al millor model in silico, «per desenvolupar un model que expliqui el comportament biològic d’un sistema i pugui servir per a integrar-lo en condicions reals»; al millor sistema de mesura, «per desenvolupar un circuit genètic utilitzant el promotor pLux» (aquest promotor només s’activa depenent d’un agent extern) i, ​​finalment, van ser nominats també a «millor part composta» per un nou promotor que, en funció de la concentració d’àcids grassos, millora els promotors existents «.

Promega patrocina 5 equips, dos per continent,

Els joves investigadors de la Universitat Pompeu Fabra van valorar molt positivament el suport rebut des de la biotecnològica Promega biotech Ibèrica, l’única empresa privada que, a més d’ajudar-la econòmicament, els ha facilitat material de laboratori i tecnologia avançada. Ha estat el seu únic suport, al marge de la pròpia universitat i el Centre de Regulació genòmica (CRG). El seu director general, Gijs Jochems, insistia ahir en la necessitat d ‘ «invertir en joves talents», perquè d’ells «depèn el nostre futur». Així ho confirma el gran esforç realitzat aquest any, ja que la Corporació Promega ha patrocinat 10 equips IGM a tot el món, dos per continent.

¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

4.29 - 14 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

2 comentarios

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información