Historia

Watteau I Fragonard, Màxims Exponents De La Pintura Rococó

Watteau I Fragonard, Màxims Exponents De La Pintura Rococó - Historia

Watteau i Fragonard són potser els principals exponents de la pintura rococó. El rococó va ser un moviment artístic que va sorgir a la primera meitat del segle XVIII a França i des d’allà es va estendre per tot Europa. Es caracteritza el rococó per ser un art refinat, aristocràtic, frívol, de línies ondulants i ornamentació recarregada. En pintura, el rococó utilitza un dibuix difuminat, colors clars i suaus, formes corbes. Els temes preferits van ser especialment costumistes, cortesans, mitològics, històrics, eròtics i retrats. És una pintura elegant, delicada i sensual en què van destacar sobretot pintors francesos, entre els quals sobresurten Watteau i Fragonard.

Jean-Antoine Watteau

Va néixer el 1684 a la ciutat francesa de Valenciennes, però gairebé tota la seva vida va transcórrer a París. Allà es va relacionar especialment amb persones del món del teatre, d’on va treure la inspiració per a molts dels seus quadres. L’obra més famosa de Watteau és Peregrinació a l’illa de Citera, de 1717. Citera o Citerea és una illa grega on hi havia un temple dedicat a Afrodita, amb la qual cosa era una illa que simbolitzava l’amor i l’erotisme. En el quadre estan representades una sèrie de parelles en actituds amoroses sobre un paisatge idealitzat. Tota la composició està realitzada en colors clars, suaus i elegants. Aquesta obra va tenir tant èxit que un any després Watteau va pintar per encàrrec una altra molt similar anomenada Embarcament per a l’illa de Citera.

Els dos quadres de Citera van ser el començament d’un nou gènere pictòric al qual es va anomenar Fête Galante (festa galant o festa elegant). En aquest tipus de composicions es representen reunions de membres de l’aristocràcia gaudint de la seva ociosa vida en llocs a l’aire lliure com jardins, parcs o paisatges rurals. Watteau va pintar nombrosos quadres d’aquest tipus, on els personatges són petits en relació amb la mida del quadre, però pintats detalladament, sobretot les seves riques vestimentes. Altres de les seves obres destacades són Els camps Elisis, Lliçó d’amor, Capitulacions de casament i ball i El concert. Watteau va morir de tuberculosi el 1721, als 36 anys.

 

Jean-Honoré Fragonard

Va néixer el 1732 a Grasse, al departament francès dels Alps Marítims. Igual que Watteau, va passar la major part de la seva vida a París. Allí va ser deixeble de Boucher i de Chardin, que també van ser importants pintors del rococó. Quan tenia 24 anys, Fragonard va passar un temps a Itàlia amb una beca per haver guanyat un premi de pintura. A Itàlia van sorgir dos factors que influirien en la seva obra, d’una banda el va impressionar la bellesa dels jardins i fonts que va veure a Roma, que més tard pintaria com a escenari per als seus quadres. D’altra banda, l’admiració que va sentir per l’obra de Tiepolo, important pintor del rococó italià, també va influir en les seves obres, sense perdre per això la seva originalitat.

L’obra més destacada de Fragonard és El Grunxador, una pintura sensual i refinada on una jove aristòcrata es balanceja en un gronxador entre dos homes, un més gran que empeny el gronxador des del darrere, i un més jove que l’observa des de davant. Per a molts, aquest quadre és el més representatiu de tota l’època rococó.

Altres obres destacades de Fragonard són Les banyistes i El petó robat. La seva temàtica sovint incloïa escenes d’amor i retrats, que ell pintava amb gran sensibilitat i elegància. A la segona meitat del segle XVIII l’art rococó va ser durament criticat a França pels il·lustrats, que el veien massa frívol i superficial, fent decaure la demanda d’aquest tipus de quadres. Els últims anys de la seva vida, Fragonard va viure entre Grasse i París en la misèria. Va morir en 1806 als 74 anys, i fins a finals del segle XIX va romandre en l’oblit, sent llavors redescobert i situat en el lloc que mereixia, com un dels grans de la pintura.

¿Te ha gustado el artículo? ¡Valóralo!

4.80 - 10 votos
Cuanto más alta sea la valoración más visible será el artículo en portada.
¡Compártelo en las redes sociales!

Acerca del autor

Monfarma

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Únete a la comunidad de NoCreasNada

¿Te gustaría compartir tus inquietudes y ganar seguidores por todo el mundo?

¿Eres una persona inquieta y quieres descubrir a más gente como tú? 

Únete a NoCreasNada.

Además, te pagaremos por las visitas que recibas.

Más Información